DEN HAAG - De Haagse zakenbank NIBC overweegt een beroep te doen op de garantieregeling van minister Wouter Bos (Financiën) voor interbancaire leningen. Dat zei topman Jeroen Drost vrijdag in een toelichting op resultaten in het derde kwartaal.

NIBC zou de eerste bank zijn die gebruikmaakt van de overheidsregeling. Deze komt erop neer dat de staat zich garant stelt voor leningen die banken elkaar verstrekken. De overheidspot van maximaal 200 miljard euro is bedoeld om geldstromen tussen banken weer op gang te krijgen.

Herfinancieren
"Het stelsel is beschikbaar voor banken die aflopende schulden willen herfinancieren. Wij moeten volgend jaar ter waarde van ongeveer 3,3 miljard euro schulden herfinancieren en dit jaar ter waarde van circa 400 miljoen euro. We onderzoeken of we gebruik gaan maken van de regeling en welke voorwaarden daarvoor gelden", zei Drost.

Het garantiefonds werd op 13 oktober in het leven geroepen. Een paar dagen eerder stelde Wouter Bos 20 miljard euro beschikbaar voor kapitaalinjecties in financiële instellingen. Hiervan is inmiddels 13,25 miljard euro gegaan naar ING, Aegon en SNS Reeal.

Premier Jan Peter Balkenende riep banken vorige week nog op om toch vooral gebruik te maken van de garantieregeling. Hij zei dat als er een schaap over de dam is, er meer banken zullen volgen.

Particulieren
Of NIBC gebruikmaakt van de garantie, hangt ook af van de mate waarin op een andere manier geld kan worden aangetrokken. In september lanceerde de bank een internetspaarrekening voor particulieren, NIBC Direct. Naar nu blijkt heeft NIBC in twee maanden tijd meer dan 600 miljoen euro aan spaargeld aangetrokken.

NIBC heeft in het derde kwartaal een winst behaald van 45 miljoen euro, 37 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank had te kampen met moeilijke marktomstandigheden. Met name investeringen in aandelen werden minder waard.

Hypotheken
NIBC werd vorig jaar als eerste Nederlandse bank hard geraakt door de crisis op de Amerikaanse markt voor woninghypotheken, maar is sinds augustus vorig jaar niet meer actief op die markt. NIBC richt zich nu met ruim zeshonderd medewerkers vooral op twee pijlers: Merchant Banking, zakelijke diensten voor kleine en middelgrote ondernemingen, en Specialised Finance, dienstverlening voor specifieke markten.