AMSTERDAM - Europese beurzen zijn vrijag met winst gesloten. Door een lagere start van Wall Street en negatief economisch nieuws uit de VS konden de forse plussen die aan het begin van de dag werden geschreven niet helemaal worden vastgehouden, maar de meeste indices bleven op winst.

De AEX-index sloot 2,51 punten hoger op 252,47 punten. Dat is een winst van 1 procent. De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor echter 3 procent en sloot op 342,08 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt (plus 1,3), Parijs (0,7) en Londen (1,5 procent) eindigden allemaal met winst.

In de AEX behoorden staalgigant ArcelorMittal en oliereus Shell, samen goed voor ongeveer een derde van de Amsterdamse hoofdgraadmeter, tot de sterkste stijgers. Arcelor sloot 2,3 procent hoger en Shell kreeg er 2,6 procent bij.

Financials
Ook financiële fondsen boekten winst. Bankverzekeraar ING noteerde een plus van 1,1 procent. Verzekeraar Aegon zat met 2,4 procent in de lift.

In de MidKap kregen enkele fondsen harde klappen. Het aandeel ASMI stond diep in het rood nadat het bedrijf had laten weten dat een bod van twee Amerikaanse partijen op een deel van het bedrijf is afgeketst. Beleggers en analisten reageerden negatief en het fonds verloor 21 procent van zijn waarde.

Kabelproducent Draka, een andere MidKapper, sloot 8,3 procent lager, waarmee het bedrijf diepere verliezen van eerder op de dag enigszins wist goed te maken. Volgens analisten waren de winstverwachtingen die het bedrijf had gegeven in een tussentijds handelsbericht "licht teleurstellend".

Heijmans
Ook bouwbedrijf Heijmans stond onderin de MidKap. Heijmans, dat donderdag slechte resultaten had gepubliceerd, noteerde een koersverlies van 15,9 procent. In de AEX was branchegenoot Bam de grootste verliezer met een min van 5,8 procent.

Ten Cate, een producent van speciaal textiel, was de koploper van de MidKap met een koerswinst van 5,8 procent. Voorbeurs had zakenbank Petercam zijn beleggingsadvies voor Ten Cate verhoogd. Petercam zei goede mogelijkheden te zien voor omzet- en winstgroei bij Ten Cate.

De Duitse bundfuture noteerde 0,3 procent hoger op een stand van 118,65 punten. De euro stond op 1,2730 dollar, tegen 1,2520 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag.