WASHINGTON - De tijd is gekomen voor een hervorming van het wereldwijde financiële systeem. Dat heeft de Amerikaanse president Bush vrijdag gezegd, aan de vooravond van de bijeenkomst van de G20, de negentien meest ontwikkelde economieën ter wereld en de Europese Unie.

De G20 komt in Washington bijeen om te praten over de economische teruggang en de kredietcrisis. Bush is de gastheer van de bijeenkomst, waar ook de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende aanwezig zal zijn.

Bush bepleitte in een radiotoespraak verscheidene hervormingen, onder meer een beter toezicht op de financiële markt en financiële instellingen. Ook moeten de financiële markten transparanter worden, aldus de president.

Optimistisch
Hij toonde zich wel optimistisch over de crisis en zei dat deze overwonnen kan worden door een hechte, wereldwijde samenwerking. "Door samen te werken kunnen wij onze economieën weer terugbrengen op de weg naar groei en vitaliteit", aldus Bush.

Volgens de Amerikaanse president werpen de maatregelen die verscheidene landen hebben genomen om de financiële sector te helpen en de economie steun te verlenen nu al vruchten af. De kredietmarkten beginnen te ontdooien en bedrijven krijgen weer makkelijker toegang tot krediet, aldus Bush.

Ook verscheidene andere deelnemers aan de G20-top bepleitten vrijdag een goede samenwerking. "Wij moeten overeenstemming bereiken over het belang van een goede coördinatie van het monetaire en fiscale beleid", zei de Britse premier Gordon Brown vrijdag.