ANN ARBOR - Het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten in de economie is in november onverwacht toegenomen. De plotselinge stijging is te danken aan de flinke daling van de olieprijs, die zorgen over de werkloosheid en een recessie naar de achtergrond drong.

Dat heeft de universiteit van Michigan vrijdag bekendgemaakt. De vertrouwensindex van de universiteit steeg naar 57,9 punten van 57,6 punten in oktober. Het cijfer voor november betreft een eerste raming. Vorige maand was nog sprake van de sterkste daling van het vertrouwen ooit. In september stond de index nog op 70,3 punten.

De consumenten zijn deze maand ook een stuk optimistischer over de ontwikkeling van de inflatie. Zij rekenen in het komende jaar op een inflatie van 2,9 procent, het laagste niveau sinds december 2006. In oktober werd nog een inflatie van 3,9 procent voorzien.

Recessie
Uit het onderzoek werd verder duidelijk dat de Amerikaanse economie volgens consumenten in een recessie verkeert. Een recordaantal van 97 procent van de ondervraagden is daarvan overtuigd.