AMSTERDAM - In deze tijden van financiële onrust wikkelen bedrijven grote overnames en fusies veel sneller af dan normaal.

Dit jaar werden transacties met een waarde van meer dan 2 miljard dollar in tachtig dagen afgerond. In 2007 deden bedrijven er gemiddeld 142 dagen over.

Dat blijkt uit een wereldwijde studie van de zakelijke dienstverlener Towers Perrin, die ruim vijfhonderd transacties onder de loep nam. De organisatie verwacht dat het gemiddelde in 2008 nog verder terugloopt, omdat enkele voorgenomen deals nog voor het einde van het jaar zullen worden afgerond.

Haast
De toegenomen snelheid wordt toegeschreven aan de financiële crisis. "Een bedrijf in problemen wil nog wel eens iets met grote haast afstoten. Als je het snel kwijt wil, kan een ander het goedkoop krijgen. Maar, de verkopende partij wil dan wel dat er snel wordt beslist", aldus partner Falco Valkenburg.

In zo'n kopersmarkt zien aankopende partijen vaak af van tijdrovend boekenonderzoek vooraf. Valkenburg: "De koper is goedkoop uit, maar moet zich wel realiseren dat er een risico wordt gelopen." Volgens Valkenburg doet het fenomeen van de snellere afwikkeling zich in alle sectoren van de economie voor.

Een voorbeeld van een vlug afgeronde transactie dit jaar was de verkoop van de automerken Jaguar en Land Rover door het Amerikaanse Ford aan het Indiase Tata Motors. Deze deal ter waarde van 2,3 miljard dollar nam 69 dagen in beslag. En oliemaatschappij Shell had precies veertig dagen nodig om de Canadese branchegenoot Duvernay in te lijven voor een bedrag van omgerekend 3,7 miljard euro.