AMSTERDAM - De kredietcrisis heeft banken voorzichtiger gemaakt bij het verstrekken van hypothecaire leningen. Die stellige indruk krijgt directeur Jan Fokkema van de belangenorganisatie voor projectontwikkelaars Neprom.

"Banken zitten zo sterk op hun geld. Dat is erg onhandig voor de woningmarkt", zo stelde hij vrijdag.

Volgens Neprom zijn banken de laatste zes tot acht weken strenger geworden in het navolgen van de anderhalf jaar geleden opgestelde gedragscode voor banken. Daarin werden extra strenge inkomenscriteria opgenomen. "Het zijn richtlijnen, die ruimte voor interpretatie overlaten. Onze indruk is dat banken ze nu meer naar de letter naleven."

Contracten
Bij de Neprom aangesloten projectontwikkelaars zien onder meer een sterke stijging van het aantal ontbonden contracten. Fokkema is ervan overtuigd dat dat aan de banken ligt, hoewel het koopproces ook door consumenten afgebroken kan worden. "Wij gaan af op geluiden die we horen van onze leden."

De terughoudendheid van banken is onhandig, omdat het ervoor zorgt dat er minder koopcontracten worden gesloten en daardoor minder mensen doorschuiven. Nieuwe projecten komen door de bancaire voorzichtigheid niet van de grond en de woningproductie zakt in. "Het inzakken van de productie zal in de toekomst weer leiden tot stijgende huizenprijzen, aangezien er nog steeds sprake is van een tekort", aldus Fokkema.

Het Economisch Instituut voor Bouwnijverheid (EIB) waarschuwde maandag dat de bouw van nieuwbouwwoningen de komende jaren met bijna 20 procent inzakt.

Overdreven
Fokkema vindt de terughoudendheid van banken overdreven. "Nederland is heel degelijk. Hier zijn nauwelijks problemen met hypotheken." Volgens hem is er in Nederland geen sprake van Amerikaanse toestanden, waarbij mensen te hoge hypotheken kregen aangesmeerd. Uiteindelijk kon een deel de lasten niet meer opbrengen.

Het grootste deel van deze zogenoemde subprime-leningen werd in kleine stukken opgedeeld en aan vele verschillende financiële partijen doorverkocht.