VOORBURG - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal niet gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook in het tweede kwartaal was sprake van nulgroei. Daardoor is de economie net aan een recessie ontsnapt.

De groeicijfers werden vrijdag bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Voor het derde kwartaal gaat het om een eerste raming.

Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar groeide de economie nog wel, met 1,8 procent, maar het gaat hier om de laagste groei sinds begin 2005. Volgens het CBS is de groei vooral teruggevallen door lagere consumentenbestedingen en lagere investeringen door het bedrijfsleven.

Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer verkeert de Nederlandse economie "aan de rand van een recessie". De economie van Duitsland belandde het afgelopen kwartaal wel in een recessie. Van een recessie is officieel sprake als de economie twee kwartalen op rij krimpt.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zei donderdag er rekening mee te houden dat de Nederlandse economie volgend jaar krimpt. Ook minister Wouter Bos (Financiën) was somberder over de economie.