AMSTERDAM - Ieder kind droomt ervan. Als een ware Spiderman tegen muren oplopen. Voor Edwin van der Heide en Bas Gravendeel is deze droom werkelijkheid geworden.

De twee ontwikkelden het kleefklimmen, waarbij met behulp van magneten tegen stalen oppervlaktes omhoog kan worden geklommen.

Gravendeel en Van der Heide onmoetten elkaar tijdens het jaarlijkse diner van het Innovatie Platform, waar verschillende sleutelfiguren uit de Nederlandse kenniseconomie samenkomen om van gedachtes wisselen.

Elektromagnetisme
De fascinatie van Van der Heide voor Magneten leidde tot een brainstormsessie met Gravendeel die zich op wetenschappelijk niveau bezighoudt met elektromagnetisme.

De twee financierden de ontwikkeling en productie van een eerste testexemplaar geheel zelf. Van der Heide: "Ik denk dat wij nu een balanswaarde hebben van zo'n 30 mille." Het testmodel bestaat uit een rugzak, genaamd PLC (Programmeerbare Logica) die met snoeren verbonden is aan schoenen en handgrepen. Met de vingers controleert de klimmer welke magneet 'kleeft' en welke niet.

Kosten
Van der Heide schat dat de een complete set straks tussen de tien en twintigduizend euro gaat kosten. "In feite is dit een alternatief voor een steiger en met name interessant voor een bedrijf dat materiaalinspecties doet op hoogte, bijvoorbeeld scheepswanden."

Momenteel vinden er gesprekken plaats om het product verder te ontwikkelen. Van der Heide: "We zijn op zoek naar een partij om dit verder te tillen, bijvoorbeeld een launching customer of een bedrijf dat veel gebruiksmogelijkheden ziet of het zelf zou willen gaan verkopen."