AMSTERDAM - De komende periode zullen in de ICT-sector veel faillissementen plaatsvinden. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes. Afgelopen kwartaal daalde het aantal geclaimde faillisementen nog vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2007.

Die daling bedroeg volgens de ict-sectoranalyse van Euler Hermes 6,6 procent. Volgens Walter Toemen, directeur bij de kredietverzekeraar, zegt dit toch niets. "Vooral voor de zogeheten dozenschuivers zijn de ontwikkelingen heel negatief", zegt hij volgens Computable.nl.

Voor de ict-sector in het algemeen is Toemen gematigd positief, alhoewel "het aantal opdrachten voor software- en consultancybedrijven ook zeker minder zal worden."

Wereldwijd
Euler Hermes voorspelde eerder dit jaar een wereldwijde toename van faillissementen van vijftien procent voor 2008. In Nederland voorspelde Euler echter een daling van vijf procent. "Dat het aantal faillissementen in Nederland nog steeds daalt, komt doordat de economie het heel goed deed", legt Toemen uit.

Van 3,5 procent economische groei in 2007 gaan we nu echter naar een groei van 1 procent in 2009. Dat is bijna een krimpende economie. Door de zeer hoge economische groei in de achterliggende jaren zijn de effecten van de negatieve gebeurtenissen hier echter nog niet merkbaar.

Eenpitters
Vooral kleine bedrijven zoals eenpitters gaan het zwaar krijgen, voorspelt Toemen: "Als het vertrouwen in de economie afneemt, lopen kleine bedrijven meer risico. Zij kunnen zich onderscheiden door onder andere hun persoonlijke benadering. Dit is ook belangrijk om bestaande klanten te binden.".