NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street sloten een hectische handelsdag donderdag met behoorlijke plussen af, nadat koopjesjagers eerdere verliezen wisten om te buigen in winsten. Energiefondsen waren populair dankzij een stijging van de olieprijs.

Een groot deel van de handelsdag waren de effectenbeurzen rood gekleurd, vanwege de angst voor een recessie. Deze werd gestuwd door een reeks slechte berichten over de economie en slechte vooruitzichten voor bedrijven.

Dow Jones
De Dow-Jonesindex sloot 552,59 punten (6,7 procent) hoger op 8835,25 punten. De S&P 500-index steeg met 58,98 punten (6,9 procent) tot 911,28 punten. De index kwam eerder op de dag even onder het laagste niveau sinds maart 2003. Technologiebeurs Nasdaq noteerde bij het slot 1596,70 punten, een plus van 97,49 punten (6,5 procent). Ook deze index bereikte donderdag nog het laagste niveau sinds 2003.

Nadat de Nasdaq en de S&P hun dieptepunt in ruim vijf jaar hadden bereikt, besloten koopjesjagers hun slag te slaan en kleurden de indices positief. De drie voorgaande dagen van de week waren de beurzen op Wall Street in de min gesloten.

Chevron
Energiefondsen gingen donderdag aan de leiding, dankzij de olieprijs die met 5,9 procent steeg tot 59,41 dollar per vat. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil wonnen respectievelijk 12,7 en 9,4 procent. De olieprijs werd gestuwd door een nieuwe verwachte productieverlaging door oliekartel OPEC later deze maand.

Chipmaker Intel gaf woensdag nabeurs een omzetwaarschuwing af. Het concern waarschuwde voor een wereldwijd afzwakkende vraag en trok eerder op de dag andere technologieconcerns mee naar beneden. Later konden deze verliezen weer worden omgebogen. Hewlett-Packard steeg met 1,8 procent, Blackberry-maker Research In Motion won 1,4 procent. Intel steeg desondanks zelf met 6,7 procent.

Uitkeringen
Ook drukten tegenvallende cijfers over de Amerikaanse werkloosheid het sentiment. Het aantal werklozen dat gebruik maakt van een uitkering bereikte donderdag het hoogste niveau in vijfentwintig jaar. De toename van het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was afgelopen week met 32.000 sterker dan verwacht. Het was de grootste stijging sinds de weken na 11 september 2001.

"We zien hiermee de directe consequentie van de vertragende macro-economie, na het kortetermijnprobleem van de kredietmarkten", zei een Amerikaanse handelaar.

Wal-Mart
Supermarktketen Wal-Mart behaalde een nettowinst over het derde kwartaal die de verwachtingen van analisten overtrof. Het bedrijf zegt weinig last te hebben van de kredietcrisis. Het aandeel steeg met 4,4 procent. Het concern verlaagde echter de verwachting voor het gehele jaar, vanwege druk van de sterke dollar. Hierdoor neemt de waarde van de internationale omzet af.

De euro noteerde een stand van 1,2830 dollar, tegen een stand van 1,2520 ten tijde van het slot van de Europese beurzen.