AMSTERDAM - Europese beurzen konden donderdag moeilijk richting bepalen. Zorgen over een naderende recessie werden in de middag overwonnen door een positieve start van Wall Street.

Opmerkingen van minister van Financiën Wouter Bos dat de economie volgend jaar zou kunnen krimpen, maakten weinig indruk op beleggers. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 0,71 (0,3 procent) op 249,96 punten.

De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor echter 1,8 procent (6,5 punten) en sloot op 352,63 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs kregen er respectievelijk 0,6 en 1,1 procent bij. De beurs in Londen leverde 0,3 procent in.

Besef
"De negativiteit krijgt minder grip op de koersen. Het besef is daar bij beleggers. Die schrikken een stuk minder", aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Beleggers lijken de stortvloed van negatieve bedrijfsresultaten en winstwaarschuwingen al ingecalculeerd te hebben.

"Op dit moment is er nog weinig te zeggen over de kans dat we een depressie hebben ontweken. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom de markt nog extreem zwak en nerveus is", meldde een beleggingsstrateeg.

Recessie
Donderdagochtend werd bekend dat Duitsland in een recessie is beland, maar dit leek beleggers nauwelijks te beïnvloeden. Het Duitse equivalent van het CBS berekende dat de grootste economie van Europa over het derde kwartaal met 0,5 procent is gekrompen.

Vrijdag worden er cijfers over de Europese economie bekend. Verwacht wordt dat de eurozone nu officieel in een recessie is beland.

Wall Street
Het slechte nieuws leek in de loop van de dag steeds minder zwaar op de handel te wegen. Nadat de beurzen op Wall Street positief waren geopend, maakten ook de Europese beurzen veel van de verliezen goed.

British Telecom was in Londen een van de uitblinkers (plus 8,9 procent). Het concern maakte beter dan verwachte resultaten bekend. Wel kondigde het concern aan 10.000 banen te gaan schrappen. Andere telecomaanbieders aan Europese beurzen gingen ook omhoog.

SNS Reaal
Veel financiële fondsen maakten de verliezen van de ochtend goed. Maar in Nederland bleef SNS Reaal in het rood (min 4,8 procent), nadat het bedrijf bekend had gemaakt een beroep te doen op het steunfonds van de Nederlandse overheid. SNS krijgt van de Nederlandse overheid een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro. Eerder kregen ING en Aegon overheidsgeld.

Bouwbedrijf Heijmans werd fors afgestraft na een tegenvallend kwartaalbericht. Het bouwbedrijf schrapt tweehonderd banen. Het bedrijf zegt dat de afwikkeling van probleemprojecten in de bouw tegenvalt en dat de divisie vastgoed onder druk staat. De presentatie van de jaarcijfers wordt hierom uitgesteld. Dat riep vragen op. Het aandeel sloot 19,2 procent lager.

Randstad
Het aandeel Randstad was een opvallende stijger aan het Damrak. Het fonds noteerde 5,8 procent hoger. Donderdag werd bekend dat het fonds is opgenomen in de Dow-Jones Euro Stoxx Dividend Index. Andere uitzenders waren ook gewild.

Ook Reed Elsevier noteerde zwarte cijfers (plus 8,6 procent). Het uitgeefconcern zei voorbeurs de eerder afgegeven verwachtingen voor dit jaar te handhaven, hoewel het niet zeker is dat de verkoop van zijn tijdschriftendivisie tot een "bevredigde uitkomst" zal leiden.

Paulson
In de VS ontstond onzekerheid over het reddingsplan van de Amerikaanse minister van Finanaciën Henry Paulson. Hij liet woensdag weten terug te komen op zijn reddingsplan voor probleemhypotheken. Hij wil nu andere concerns zoals autofabrikanten de helpende hand toesteken. Daarom noteerden aandelen van autoconcern als Volkswagen (plus 2,5 procent) en Peugeot (plus 3 procent) winsten.

De euro noteerde donderdag 1,2520 dollar. Bij het einde van de Europese handelsdag woensdag was de munt nog 1,2540 dollar waard. Een vat ruwe olie (159 liter) werd 0,5 procent duurder en kostte 56,42 dollar.