UTRECHT - Het komt heel vaak voor dat bedrijven contracten afsluiten met ziekenhuizen voor speciale zorg voor hun werknemers. Dat heeft de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen donderdag gezegd naar aanleiding van berichten over het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

Volgens leden van de Tweede Kamer krijgen werknemers van bepaalde bedrijven daar voorrang op de wachtlijst als ze extra betalen. Het ziekenhuis stelt daartegenover dat de zorg niet ten koste gaat van de zorg aan de andere patiënten.

Volgens de NVZ bestaan er vele variaties in de contracten die ziekenhuizen en bedrijven met elkaar afsluiten. Een woordvoerster zegt dat het soms zo kan zijn dat werknemers van de gecontracteerde bedrijven sneller aan de beurt komen dan andere patiënten met dezelfde klachten. "Maar ze worden dan bijvoorbeeld buiten kantoortijd geholpen." Het mag volgens haar nooit zo zijn dat de reguliere zorg in het gedrang komt door de speciale zorgprogramma's voor bedrijven.

De speciale programma's leveren volgens de NVZ extra geld op voor de ziekenhuizen. "En dat wordt weer geïnvesteerd in betere zorg waar alle patiënten van profiteren."