AMSTERDAM - De Nederlandse economie kan volgend jaar krimpen. Dat heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) donderdag gezegd. Tot voor kort ging hij nog uit van een groei van iets boven de nul procent.

Bos stelt zijn verwachtingen bij nu Duitsland in een recessie is beland, zoals het Duitse bureau voor statistiek donderdag meldde. Ook de Britse economie zal de komende tijd blijven krimpen, meldde de Britse centrale bank woensdag. "Als de wereld om je heen te maken krijgt met de crisis, gaat Nederland dat ook merken", zei Bos voor de camera van de NOS.

Hij tekende erbij aan dat iedere voorspelling heel onzeker is. "Niemand weet het precies. De voorspellingen worden elke maand aangepast."

Wellink
Ook Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar gaat krimpen. Dat zei hij donderdag tegenover de Wereldomroep.

Volgens de centralebankpresident komt er volgend jaar van alle kanten druk op de economie, onder meer doordat consumenten hun hand op de knip houden.