DEN HAAG - Regeringspartijen PvdA en CDA willen dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bedrijfspensioenfondsen nu met de kredietcrisis snel te hulp komt. Inmiddels heeft een kwart van de ondernemingspensioenfondsen besloten zichzelf op te heffen en onder te brengen bij een verzekeraar.

Voor veel bedrijven met een eigen pensioenfonds is dat lastig vol te houden door sterk gedaalde beurskoersen. Tweede Kamerlid Jacques Tichelaar van de PvdA zei donderdag Donner te vragen naar voorstellen voor schaalvergroting van de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) te kijken. De OPF wil dat vooral kleinere bedrijfspensioenfondsen de mogelijkheid krijgen om samen te werken en zo de kosten en risico's van het vermogensbeheer te kunnen verminderen.

In oktober heeft de Kamer al een motie van het CDA aangenomen over mogelijkheden voor ondernemingspensioenfondsen om te fuseren en samen te werken. Maar volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en Tichelaar wordt daar niet voortvarend genoeg mee omgesprongen. Zij overwegen dan ook om een initiatiefwetsvoorstel in te dienen.

Donner heeft sinds de CDA-motie wel al advies gevraagd over het onderwerp bij de Stichting van de Arbeid, een overlegorgaan van werkgevers en vakbonden. "Dat is wel goed, maar betekent niet dat we verder niets hoeven te doen. Dat is allemaal tijdsverlies. Dan is straks al de helft van de ondernemingspensioenfondsen verdwenen", aldus Tichelaar.