UTRECHT - Amsterdamse scholen in het voortgezet onderwijs betalen leraren beter dan scholen in Almere. Plaatsing in een hogere salarisschaal is in de hoofdstad gebruikelijk, in Almere een uitzondering, blijkt deze week uit een onderzoek van het Onderwijsblad.

Het blad van de Algemene Onderwijsbond (AOb) bekeek de beloningsverschillen van leraren op 416 scholen in 2007. Volgens het blad blijven er te veel docenten in de laagste salarisschaal (B) hangen, terwijl scholen met hetzelfde budget leraren meer (schaal C of D) te betalen.

Zeker de helft van de scholen kan meer personeel hoger inschalen dan in de laagste schaal, stelt het blad. Slechts 40 procent van de scholen maakte de afgelopen drie jaar werk van de vermindering van het aantal mensen in die schaal.

Schaal
Een groep van ongeveer vijftig scholen heeft de afgelopen drie jaar het aantal functies in de hogere schaal met meer dan 10 procent verhoogd. Dat komt het meest voor bij havo/vwo-scholen.

Starters verdienen in de hogere schaal al na twee jaar 150 euro per maand meer dan in de laagste. Het eindbedrag in de C-schaal ligt 600 euro per maand hoger.