AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven nemen nog steeds onvoldoende maatregelen om de vergrijzing van de arbeidsmarkt op te vangen. Bovendien kampen ondernemingen met een tekort aan technisch en commercieel geschoold personeel. Dat blijkt uit een studie van het Adecco Institute.

Meer dan een kwart van de bedrijven krijgt zijn vacatures niet ingevuld. 72 Procent gelooft dat dit tekort aan personeel is op te lossen door oudere werknemers meer en langer aan het werk te laten. Toch heeft slechts acht procent concrete plannen in die richting, zo stelt Adecco Institute.

De onderzoeksinstelling ondervroeg ruim 500 Nederlandse bedrijven naar hun positie in de aanpak van de vergrijzing en vergeleek dat met de antwoorden van andere Europese bedrijven.

Derde plaats
Nederland komt in het onderzoek uit op de derde plaats: net achter Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en vóór België, Italië, Spanje, Frankrijk en Zwitserland. Erwin van Iersel, Country Manager Adecco Benelux, over de resultaten: "Nederlandse bedrijven lijken het moeilijk te hebben om op een goede manier met de vergrijzing van de bevolking en hun personeel om te gaan."

De ondernemingen ondervinden dan ook nog heel wat problemen om vacatures op te vullen en geschoolde mensen aan te trekken. Maar ze gaan er wel op vooruit, zo zegt Van Iersel: "De bedrijven in Nederland erkennen de problemen en detecteren zelfs al enkele oplossingen. Ze nemen alleen nog niet altijd de juiste maatregelen om het hoofd te bieden aan de problemen."