DEN HAAG - Burgers zijn door het afschaffen van de ziekenfondsen nu goedkoper uit. Voorzitter Frank de Grave van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft dat donderdag gezegd tijdens een congres in Den Haag.

Onderzoek gaf kortgeleden aan dat 60 procent van de Nederlanders terugverlangt naar het ziekenfonds. Mensen denken dat ze sinds de afschaffing in 2006 veel meer geld kwijt zijn aan zorgkosten. Maar volgens De Grave realiseren burgers zich niet dat ze juist door de afschaffing van de ziekenfondsen geld besparen.

Door de stelselwijziging in 2006 zijn verzekeraars gedwongen veel zuiniger om te gaan met hun budgetten. De premie van de basisverzekering, te vergelijken met het oude ziekenfonds, is de afgelopen drie jaar met 7,8 procent gestegen, terwijl de premie van de ziekenfondsen in de periode 2002-2005 met 110 procent omhoogging.

Aanvullende verzekeringen
Aanvullende verzekeringen (voor niet-noodzakelijke zorg) zijn de laatste jaren duurder geworden. Maar volgens De Grave stegen de prijzen daarvoor in het oude systeem ook.

Volgens De Grave zijn er de laatste jaren alleen maar meer voorzieningen in het basispakket ondergebracht en is er van een krimp geen sprake.