AMSTERDAM - Ten opzichte van vorig jaar is het aantal woningen dat in Amsterdam wordt verkocht met 15 procent gedaald. Volgens de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) wisselden in de weken sinds 1 oktober van dit jaar gemiddeld 170 woningen per week van eigenaar, tegen 200 vorig jaar.

"Vijftien procent minder is best veel. Je komt wat betreft aantallen over heel 2008 uit op het niveau van 2005", zei MVA-voorzitter Pieter Joep van den Brink donderdag. Hij merkte echter op dat de Amsterdamse woningmarkt nog niet tot stilstand is gekomen. "De markt loopt nog door. Er dreigde een meer van woningen te ontstaan, maar intussen stroomt het weer door."

Volgens de MVA is het nog te vroeg om te zeggen of de verheviging van de financiële crisis begin oktober effect heeft op de verkoopprijzen. Van den Brink wilde wel kwijt dat de prijzen de afgelopen weken een "stabiel beeld" lieten zien. "Men verwacht een daling van 10 procent, maar dat is niet te zien. Als die er was, hadden we het nu wel gezegd."

Huizenprijzen
Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars bleek in oktober dat huizenprijzen in de hoofdstad het afgelopen kwartaal met 3 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Voor Van den Brink was dit toen reden om zijn zorgen uit te spreken over de wissel die de crisis zou trekken op de woningmarkt.

Ook andere makelaars zien al langer dat de Amsterdamse huizenmarkt stagneert. Onlangs stelde directeur Jaap van Rhijn, van Boer Hartog Hooft, een van de grootste makelaarskantoren in de regio Amsterdam, dat ook de interesse voor goedkope appartementen flink is afgenomen.

Belangstelling
Volgens Van Rhijn betekenen een teruglopende interesse en teruglopende verkoopaantallen echter niet automatisch dat de prijzen ook zullen dalen. "Er is minder belangstelling, maar voldoende om te verkopen. We hebben in Amsterdam de verscherping van financieringsregels geïncasseerd. Je kunt niet meer zes keer je salaris lenen, maar dat heeft in Amsterdam slechts geleid tot een beperkt effect."