DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (LNV) wil de garantstelling voor duurzame investeringen door glastuinders verhogen van 1,2 miljoen naar 2,5 miljoen euro per aanvraag. Ondernemers zullen daardoor meer gaan investeren in duurzame en energiezuinige kassen, verwacht de CDA-bewindsvrouw.

Als het mis gaat, staat haar ministerie garant voor 80 procent van het geleende bedrag. Een akkoord hierover is donderdag gesloten met de Rabobank en met LTO Nederland.

De extra garantstelling moet nog voor goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Het maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen voor tuinders.

Verburg
Verburg kondigde al aan dat volgend jaar een "aardwarmtefonds" van start gaat om het risico van "misboringen" op te vangen. Tuinders kunnen met warm water, dat van grote diepte omhoog wordt gehaald, hun kassen verwarmen. Voor de regeling om dit te stimuleren stelt het Rijk 10 miljoen beschikbaar en de Rabobank 5 miljoen.

Ook kunnen tuinders gebruikmaken van investeringsregelingen rond investeren in energiezuinige kassen of kassen die energie gaan leveren. Daarvoor is tot en met 2011 nog 147 miljoen beschikbaar.