AMSTERDAM - De voormalige beursspeculant Nick Leeson, in 1995 verantwoordelijk voor de ondergang van de Britse bank Barings, komt donderdag naar Nederland om zijn visie te geven op de kredietcrisis.

"Je hebt een boef nodig om er een te vangen", zegt Nova-presentator Twan Huys, die de Brit samen met studenten van de Universiteit Nyenrode zal ondervragen in het kader van een serie opnames onder de titel Nova College Tour. Leesons frauduleuze beursspeculaties leidden tot een totaalverlies van 1,4 miljard dollar.

Hij ontvluchtte de bank met een kort afscheidsbriefje (I'm sorry) en werd uiteindelijk een paar weken later opgepakt in Duitsland. Barings, destijds de oudste bank van Groot-Brittannië, werd drie dagen na Leesons vlucht failliet verklaard en kwam voor een symbolisch bedrag van een Britse pond in handen van ING.

Risico
Leeson verbaast zich er sinds het uitbreken van de kredietcrisis over dat banken weinig verantwoording moeten afleggen over hun beleid. Hij noemt banken 'moreel corrupt' en vindt dat er veel te veel risico is genomen met geleend geld.

"Toen ik vrijkwam, lagen er binnen een week vijf aanbiedingen van creditcardmaatschappijen op de mat", schreef de ex-veroordeelde onlangs in The Guardian. Volgens de voormalige speculant moet het echte bloedbad nog komen op de financiële markten.

Zijn veroordeling en ervaring maakt Leeson tot een betrouwbare getuige, denkt Huys. "De studenten van Nyenrode zullen op scherp staan en hem hopelijk pittige vragen stellen. Zij zijn tenslotte de toekomstige beurshandelaren en financiële bestuurders - trouwens, hopelijk niet de nieuwe Nick Leesons ", zegt Huys ironisch.

Terughoudend
Huys noemt het 'bijzonder' dat Leeson is gestrikt voor het televisieoptreden. Volgens de presentator is de Brit normaal gesproken zeer terughoudend wat televisieoptredens betreft, maar reageerde hij enthousiast na het zien van een eerdere aflevering, waarbij studenten de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Allbright ondervroegen.

Leeson is naast zijn werk voor de Ierse voetbalploeg Galway United ook afgestudeerd psycholoog en brengt zichzelf aan de man als adviseur op het gebied van risicobeheersing en spreekt regelmatig op conferenties. Nova zendt het programma donderdagavond uit op Nederland 3.