PARIJS - Westerse landen moeten overwegen belastingen te verlagen om de economische recessie te bestrijden. Dat zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag bij presentatie van haar nieuwe economische groeiramingen.

Volgens de denktank van dertig geïndustrialiseerde landen zijn de renteverlagingen die centrale banken wereldwijd hebben doorgevoerd niet voldoende om de economie te stimuleren. Gerichte belastingmaatregelen, zoals belastingverlagingen voor gezinnen die geen toegang hebben tot krediet, moeten de bestedingen en de economie op korte termijn aan de praat houden.

Volgens de economen van de denktank krimpt de economie van de Verenigde Staten volgend jaar met 0,9 procent. Het bruto binnenlands product (bbp) van de vijftien eurolanden neemt in 2009 naar verwachting gemiddeld met 0,5 procent af.

Krimp
De organisatie waarschuwt dat de extreme spanningen op de financiële markten kunnen leiden tot een scherpere krimp van de westerse economieën dan nu wordt aangenomen. Ook dalende huizenprijzen, die volgens de OESO in veel Europese landen nog een heel eind te gaan hebben, kunnen een zwaarder stempel drukken op de ontwikkeling van de economie dan verwacht.

Dankzij de dalende prijzen van grondstoffen speelt de inflatie volgens de nieuwe OESO-voorspellingen volgend jaar daarentegen nauwelijks een rol. De geldontwaarding valt naar verwachting zowel in de VS als in de eurolanden in 2009 terug tot een niveau lager dan 2 procent.