ROSMALEN - Bouwbedrijf Heijmans is door de huidige kredietcrisis verder in de problemen geraakt. De afspraken met de banken over financiering zijn in gevaar gekomen, zo bleek uit een donderdag gepubliceerd tussentijds handelsbericht.

"De financiële situatie en operationele prestaties waren al zwak. In de huidige marktomstandigheden is dit een dodelijke cocktail", aldus analist Paul Linssen van zakenbank Petercam. Het aandeel ging op de beurs in Amsterdam 6 procent onderuit.

Heijmans gaat al jaren gebukt onder probleemprojecten die in 2005 werden aangenomen. Het bouwbedrijf rekende te lage prijzen en kwam in de knel door vertragingen en oplopende kosten van onderaannemers, grondstoffen en materialen.

Lenen
De huidige kredietcrisis komt daar nu bovenop. Particulieren kunnen door de crisis minder makkelijk geld lenen omdat banken strenger zijn geworden in hun voorwaarden en hogere rentevergoedingen vragen. Dat merkt Heijmans in de woningverkoop van de divisie vastgoed, die goed is voor bijna 60 procent van de omzet van de onderneming. Daarnaast is door de crisis de financiering van projecten moeilijker geworden.

De nabije toekomst voor de bouwsector ziet er allerminst rooskleurig uit. Eerder deze week voorspelde het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) dat de productie van nieuwbouwwoningen de komende jaren met bijna 20 procent inzakt.

Kurk
"Heijmans deed het in de eerste helft van dit jaar nog goed in de bouw en verkoop van woningen. Het was de kurk waarop het bedrijf bleef drijven", aldus Petercam. "De neergang bij de woningdivisie komt bovenop de bestaande problemen in België en bij de overige bouwactiviteiten."

Heijmans moet door alle tegenvallers alle zeilen bijzetten om de financiën op orde te houden. Het bedrijf is genoodzaakt het mes in de organisatie te zetten, te beginnen met de banenreductie van 200 man die het concern donderdag bekendmaakte. Petercam sluit niet uit dat Heijmans onderdelen moet verkopen om binnen de afspraken met de banken te blijven.