UTRECHT - Bankverzekeraar SNS Reaal wil polishouders zo snel mogelijk compenseren voor te veel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen, de zogenoemde woekerpolissen. "Wij hopen nog dit jaar overeenstemming te bereiken met consumentenorganisaties", zei bestuursvoorzitter Van Keulen donderdag.

SNS Reaal voert sinds kort gesprekken met Stichting Woekerpolis Claim en Stichting Verliespolis. In september trof verzekeraar Delta Lloyd als eerste een regeling waarbij klanten 300 miljoen euro terugkrijgen. Aegon gaf korte tijd later ook te willen schikken. Het Haagse concern wil klanten 110 miljoen euro teruggeven.

SNS Reaal wil een regeling baseren op de schikking van Delta Lloyd. SNS Reaal heeft op de markt voor beleggingsverzekeringen een marktaandeel van 10 procent, Delta Lloyd 5 procent. Toch verwacht SNS Reaal niet dat een schikking daarmee zal uitkomen op 600 miljoen euro. Het concern stelt dat het polissen in portefeuille heeft waar relatief minder kosten zijn ingehouden dan bij die van concurrenten.

Kapitaalinjectie
SNS Reaal wil niet zeggen welk bedrag het naar verwachting kwijt is aan de schikking. Tot nu toe heeft het bedrijf nog geen geld opzij gezet voor een regeling. Financieel directeur Ronald Latenstein van Voorst erkende donderdag dat de kapitaalinjectie van de Nederlandse staat en de Stichting Beheer SNS Reaal van in totaal 1,25 miljard euro ook te maken heeft met de aanstaande afkoopsom voor de woekerpolissen. "We hebben rekening gehouden met alle factoren. Dus waarom deze niet", stelde hij.

In 2006 ontstond onrust over de beleggingsverzekeringen nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) er een kritisch rapport over publiceerde. Verzekeraars bleken hoge kosten in rekening te hebben gebracht die het rendement van de beleggingsverzekeringen drukten. Klanten werden in het ongewisse gelaten over deze kosten. De kosten bleven 'verborgen' omdat verzekeraars er niet of slecht over communiceerden.