AMSTERDAM - Het aantal private equity-transacties is in de eerste drie kwartalen van dit jaar gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van OverFusies.nl.

Het aantal deals nam af van 152 naar 76. Daarmee is de daling van het aantal transacties waar private investeerders bij betrokken zijn groter dan de neergang van de hele fusie- en overnamemarkt.

Private equity-bedrijven worden door hun werkwijze hard geraakt door de kredietcrisis. Zij financieren overnames voor een substantieel deel met vreemd vermogen en de hogere rente en lagere bereidheid van banken om geld te lenen, zorgt ervoor dat ze hun financieringen nauwelijks nog rond kunnen krijgen.

Waarde 
De totale waarde van overnames waar private equity-firma's bij betrokken zijn, is met 63 procent gekelderd naar 8,7 miljard euro. "Het zal nog lang duren voordat de private equity-markt deze crisis te boven komt", aldus Pablo van Klinken van OverFusies.nl.

De vijf grootste overnames door private investeerders in de eerste drie kwartalen van dit jaar nemen een groot deel van die 8,7 miljard voor hun rekening. De lijst wordt aangevoerd door de overname van Steen & Strom van Canica door ABP en Klépierre voor 2,7 miljard euro. Candover, dat in januari Stork overnam, staat op de tweede plaats.