AMSTERDAM - Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel is begonnen met de bouw een nieuwe fabriek in India. "We zijn ervan overtuigd dat India zich zal ontwikkelen tot een van 's werelds economische grootmachten", licht bestuursvoorzitter Hans Wijers het project donderdag toe.

De nieuwe fabriek, die komt te staan in Hoskote, een plaats dichtbij de miljoenenstad Bangalore, zal koperdraad en plastic deklagen gaan fabriceren. AkzoNobel heeft naar eigen zeggen de ambitie om een van India's leidende industrieconcerns te worden in de verf- en chemiesector.

"Het aantal nieuwe gebouwen, wegen, vliegtuigen breidt enorm uit in India. Al dat staal moet met deklagen beschermd worden tegen vochtigheid, wind en roest," aldus een woordvoerder.

Plastic
Wat plastics betreft voorziet het bedrijf ook een gouden toekomst in het Aziatische land. "Er ontstaat, net als in China, de komende decennia een grote middenklasse die allemaal een laptop en mobieltje aanschaffen. De kunst is om er vroeg bij te zijn en zo te profiteren van deze economische opmars."

Het concern kampt in Westerse landen met een tegenvallende omzet, maar in Azië en Latijns-Amerika realiseerde het met zijn decoratieve verven een dubbelcijferige groei in het derde kwartaal.

Het bedrijf breidt met de nieuwe fabriek een al bestaande locatie uit. In Hoskote maakt het Nederlandse bedrijf al onder andere deklagen voor schepen.

Banen
AkzoNobel hoopt dat de eerste producten in 2010 van de band zullen lopen. Het bedrijf heeft nu 1500 Indiase werknemers verspreid over 6 fabrieken, twee onderzoekslaboratoria en 12 verkooplocaties. Door de nieuwe fabriek komen er nog "enkele tientallen banen" bij, zegt de woordvoerder.

"Dat gaat overigens niet ten koste van Nederlandse banen. Alle productie is bestemd voor de lokale markt."