TOKIO - De effectenbeurzen in Azië zijn donderdag met forse verliezen gesloten.

Slechte vooruitzichten van Amerikaanse concerns en een sterkere yen zetten met name de koersen van elektronicaconcerns als Sony in de min. Bovendien riep het herziene Amerikaanse reddingsplan dat de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson woensdag presenteerde veel vragen op.

In Tokio sloot de Nikkei-index 5,3 procent lager op 8238,64 punten. De Kospi-index in Seoul verloor 4,5 procent. De belangrijkste beursgraadmeter van Australië daalde 5,9 procent. De Hang Seng-index in Hong Kong eindigde op 13.221,35 punten. Daarmee werd 5,2 procent ingeleverd ten opzichte van het slot van woensdag.

Hypotheken
De Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, liet woensdag weten terug te komen van een plan om probleemhypotheken te kopen met geld uit het reddingspakket van 700 miljard dollar. Het veranderde plan speelde in de hoofden van beleggers op de Aziatische beurzen een rol. Ook zorgen over een grotere impact in Azië van de wereldwijde problemen bepaalden de negatieve stemming.

Vooral financiële instellingen noteerden minnen. De Japanse Mizuho Financial Group zei nieuw kapitaal op te gaan halen. De Commonwealth Bank of Australia waarschuwde voor meer afschrijvingen op leningen.

Dentsu, Japans grootste reclamebureau, verloor 8,2 procent na een winstwaarschuwing. Het bedrijf stelde de verwachting voor de nettowinst met 20 procent naar beneden bij.