REYKJAVIK - De groep van 469 spaarders die meer dan 100.000 euro hadden uitstaan bij de IJslandse bank Icesave, krijgen hun geld terug. Daarvan is woordvoerder Gerard van Vliet overtuigd na gesprekken op IJsland. "De vraag is alleen wanneer we ons geld terug krijgen", zei hij woensdagavond.

Een delegatie van de groep 'Icesave 100.000plus' sprak woensdag onder meer met bewindvoerders van Landsbanki, dat met Icesave onder meer op de Nederlandse spaarmarkt actief was. Donderdag volgt nog een gesprek met het IJslandse ministerie van Financiën. De meeste hoop heeft woordvoerder Van Vliet echter nog altijd gevestigd op de Nederlandse overheid. "Minister Bos moet IJsland nog 40 miljoen euro meer lenen. Het geld wordt hier wel weer terugverdiend."

Overvallen
Van Vliet is ervan overtuigd dat er geen fraude is gepleegd bij Landsbanki. "De banken in IJsland zijn compleet overvallen door de kredietcrisis. Hooguit kan je de IJslandse centrale bank verwijten dat zij te weinig geld achter de hand hadden."

Volgens de woordvoerder van de gedupeerde spaarders komt IJsland er "zeker weer bovenop". Hij overweegt zelfs opnieuw te investeren in het land, in thermale energie.