NEW YORK - De stemming op Wall Street is woensdag geleidelijk aan verslechterd, vooral door angst en onzekerheid over de economische vooruitzichten. De toonaangevende beursgraadmeters verloren voor de derde handelsdag op rij terrein.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 411,30 punten (4,7 procent) op 8282,66 punten. De breder samengestelde S&P 500-index zakte 46,65 punten tot 852,30 punten. Dat betekent een verlies van 5,2 procent. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 81,69 punten, ofwel 5,2 procent, op een stand van 1499,21 punten.

Pessimistische vooruitzichten van elektronicaketen Best Buy overschaduwden de hoop op een noodplan voor de Amerikaanse auto-industrie.

Hypotheken
Halverwege de handelsdag verslechterde de stemming nadat de Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, had laten weten terug te komen van een plan om probleemhypotheken te kopen met geld uit het Amerikaanse reddingspakket van 700 miljard dollar. In plaats daarvan wil hij een nieuwe ronde van kapitaalinjecties in financiële instellingen. Daardoor staken de zorgen over deze sector weer de kop op. "Er is veel onduidelijk over de nieuwe maatregel. Nu smijten ze weer geld een hele andere kant op, zonder een duidelijk plan", zei een Amerikaanse handelaar.

De aandelenkoersen gingen over de gehele linie achteruit, hoewel de financials in de hoek zaten waar zwaarste klappen vielen. Citigroup moest een koersval incasseren van 10,7 procent, waarmee het onderaan stond op de lijst van Dow-fondsen.

Creditcardmaatschappij American Express (min 10,5 procent) was de op een na grootste daler. Dinsdag moest het fonds ook al flink inleveren na het nieuws dat het concern een normale bank wordt, zodat het in aanmerking kan komen voor overheidssteun.

General Motors
De geplaagde autofabrikant General Motors was de enige stijger in de Dow met een plus van 5,5 procent. De afgelopen handelsdagen zakte het aandeel tot het laagste niveau in 65 jaar. Net als branchegenoot Ford profiteerde GM woensdag van de hoop dat de Amerikaanse overheid op korte termijn een noodplan presenteert om de Amerikaanse auto-industrie overeind te houden. Ford eindigde met een koerswinst van 2,2 procent.

Elektronicaketen Best Buy waarschuwde voor de opening van de beurs dat de resultaten dit jaar door de terugval van de consumptie zullen tegenvallen. Beleggers waren hier niet van gecharmeerd. Aandelen Best Buy verloren 8 procent.

Olie
De olieprijs daalde woensdag tot het laagste niveau in 22 maanden tijd. Dat werd veroorzaakt door speculaties over een dalende vraag wegens de verslechterende economische omstandigheden. Een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 5,8 procent tot 55,86 dollar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2555 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de munt 1,2540 dollar waard.