RIJSWIJK - De vuurwerkbranche verwacht dat de financiële crisis geen invloed zal hebben op de verkoop van knal- en siervuurwerk. Handelaren verwachten zelfs een hogere omzet te draaien dan vorig jaar. Dat liet een woordvoerder van het brancheoverleg van vuurwerkhandelaren woensdag weten.

In december vorig jaar gaven Nederlanders volgens de branche tussen de 60 en 65 miljoen euro aan vuurwerk uit. De financiële crisis ten spijt, houdt de handel nu rekening met een totale omzet die tussen de 65 en 70 miljoen euro ligt.

"De huidige economische situatie heeft weinig invloed op de verkoop van niet-duurzame goederen als vuurwerk", aldus woordvoerder Willem Heijboer. "Bovendien is in de loop der jaren gebleken dat mensen juist meer aan vuurwerk uitgeven als het slechter gaat, omdat ze die situatie op deze manier blijkbaar even kunnen vergeten."

Omzet
Ook de Raad Nederlandse Detailhandel verwacht niet dat de handel te lijden krijgt onder de economische malaise. "We hebben in het verleden inderdaad vaker gezien dat mensen juist als het slecht gaat gezellig bij elkaar komen om er een feest van te maken", aldus een woordvoerder. "We verwachten dan ook dat de omzet minstens zo hoog uitkomt als vorig jaar."

Volgens het brancheoverleg van vuurwerkhandelaren moet de consument dit jaar overigens wel dieper in de buidel tasten. "Het vuurwerk is in vergelijking met 2007 ongeveer 15 procent duurder geworden", aldus Heijboer. "Dat komt onder meer door de gestegen kosten van transport en lonen in China die worden doorberekend."