LONDEN - De Britse economie zal volgend jaar sterk krimpen en de inflatie zal zo goed als verdwijnen. Dat stelde de Britse centrale bank woensdag in een bijzonder somber rapport over de op een na grootste economie van Europa.

Volgens de Bank of England zijn de economische omstandigheden in de afgelopen drie maanden drastisch veranderd. De bank verwacht nu dat de Britse economie in de eerste helft van volgend jaar met ongeveer 2 procent zal krimpen. Eerder werd nog uitgegaan van een nulgroei.

De inflatie zal volgens de economen van de bank binnen twee jaar terugvallen tot een niveau lager dan 1 procent. In september lagen de Britse consumentenprijzen gemiddeld nog 5,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Rente
Centralebankpresident Mervyn King gaf bij de presentatie van het rapport aan bereid te zijn de rente verder te verlagen om de economie te stimuleren. Vorige week verlaagde de Britse bank de rente in een verrassend grote stap met 1,5 procentpunt naar 3 procent.

Eerder vandaag werd al bekend dat de werkloosheid in Groot-Brittannië in het derde kwartaal gestegen is tot 5,8 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau in ruim acht jaar tijd.