BRUSSEL - Kredietbeoordelaars, die bepalen in hoeverre financiële instellingen kredietwaardig zijn, moeten aan strengere normen gaan voldoen. Europees commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) heeft daartoe woensdag voorstellen gelanceerd.

Hij wil dat de zogeheten ratingbureaus openbaar maken hoe ze aan hun oordelen komen. Ook mogen ze geen adviestaken meer vervullen, om belangenverstrengeling te voorkomen. In het bestuur van de bureaus moeten minstens drie onafhankelijke leden zitting hebben, aldus McCreevy.

Ratingbureaus zijn onder vuur komen te liggen door de kredietcrisis. Banken die in problemen kwamen, zoals de IJslandse Landsbanki, hadden van internationaal gerenommeerde kredietbeoordelaars prima rapportcijfers gekregen.

Onafhankelijkheid
Er was al langer kritiek op het opereren van de bureaus. Zij worden betaald door de bedrijven die ze moeten beoordelen, wat twijfels oproept over hun onafhankelijkheid.

De Nederlandsche Bank waarschuwde in het voorjaar dat beleggers niet blind moeten varen op het oordeel van de ratingbureaus. Hun te soepele beoordelingsbeleid heeft volgens de Nederlandse toezichthouder mede geleid tot het ontstaan van onrust op de financiële markten.