AMSTERDAM - De resultaten van bankverzekeraar ING zullen ook in het lopende vierde kwartaal en volgend jaar worden geraakt door de aanhoudende problemen op financiële markten. Dat zei bestuursvoorzitter Michel Tilmant woensdag in een toelichting op de definitieve resultaten over het derde kwartaal.

"Er is nog steeds sprake van onrust op de financiële markten. Het is duidelijk dat dit gevolgen zal hebben", stelde de topman. Tilmant wilde niet voorspellen hoe hard het concern precies zal worden geraakt. "We zijn nu op de helft van het vierde kwartaal. Het is nog iets te vroeg om daar iets over te zeggen", aldus Tilmant.

ING leed in het derde kwartaal een verlies van 478 miljoen euro, het eerste kwartaalverlies ooit voor het concern. ING liet op 17 oktober al weten te rekenen op een verlies van ongeveer een half miljard euro. Dat tussentijdse bericht volgde nadat het aandeel op de beurs forse klappen kreeg.

Uitdaging
"Het derde kwartaal was heel erg uitdagend voor financiële instellingen. Financiële markten verslechterden snel aan het einde van het kwartaal. In deze turbulente tijden heeft ING proactief gehandeld door zijn kapitaalpositie te versterken", zei Tilmant. ING kreeg op 19 oktober een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid ter waarde van 10 miljard euro.

Om de moeilijke marktomstandigheden op te vangen wil ING scherper op de kosten gaan letten. Tilmant: "Sommige initiatieven stellen we uit of stoppen we", aldus de topman. Als voorbeeld noemde hij dat ING nu geen levensverzekeringen gaat verkopen in Oekraïne, iets dat wel gepland was. De lopende samenvoeging van Postbank en ING is volgens Tilmant ook een voorbeeld van hoe kosten worden bespaard.

Afschrijvingen
ING heeft in het derde kwartaal ruim 1,5 miljard euro moeten afschrijven op de waarde van diverse bezittingen, waaronder producten die gelieerd zijn aan de Amerikaanse huizenmarkt. Ook vastgoed en aandelen werden minder waard. Koos Timmermans, de man die de risico's in de gaten houdt bij ING, waagde zich niet aan een schatting van nieuwe tegenvallers op deze portfolio in de toekomst.

ING zet wel alvast geld opzij voor verwachte tegenvallers voor slechte leningen en andere kostenposten. Volgens financieel directeur John Hele is ook een last genomen voor betalingen aan gedupeerden van de omgevallen bank Icesave, dochter van het IJslandse Landsbanki. Nederlandse banken moeten bijdragen aan het zogenoemde depositogarantiestelsel. Hele wilde niet zeggen om hoeveel geld het precies gaat.

Het verzekeringsbedrijf van ING leed in het derde kwartaal een verlies van 547 miljoen euro, het bankbedrijf verloor 216 miljoen euro. Al met al behaalde ING in de afgelopen eerste negen maanden van dit jaar een winst van dik 2,9 miljard euro, tegen 6,7 miljard euro in dezelfde periode van 2007.