NEW YORK - Sombere boodschappen van aluminiumproducent Alcoa en industrieel conglomeraat Tyco drukten Wall Street dinsdag in het rood. Beleggers vrezen de gevolgen van de snel verslechterende Amerikaanse economie. Automaker General Motors (GM) ging hard onderuit.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 2 procent lager op 8693,96 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 2,2 procent tot een stand van 898,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde op 1580,90 punten, een verlies van 2,2 procent.

Eerder op de dag was de stemming op Wall Street nog slechter. Halverwege de sessie trok de beurs zich echter enigszins op aan een plan van de Amerikaanse overheid om in moeilijkheden verkerende huiseigenaren te steunen.

Alcoa
Aluminiumproducent Alcoa leed een verlies van ruim 7 procent. Het concern kondigde aan zijn capaciteit met 350.000 ton te verlagen wegens een dalende vraag naar zijn producten. "De verzwakking van de economie neemt toe. Daarvan zien we steeds vaker het bewijs", stelde een Amerikaanse aandelenhandelaar vast.

Die stelling werd nog eens onderstreept door resultaten van het industriële conglomeraat Tyco. Het concern waarschuwde dat de jaarwinst veel lager zal uitkomen dan de verwachting van analisten. Het bedrijf zei last te hebben van de zwakkere economie en de zwakkere dollar. Het aandeel verloor dik 14 procent.

GM
De onrust rond de geplaagde automaker General Motors (GM) nam verder toe. Het aandeel ging ruim 13 procent onderuit tot 2,92 dollar, waarmee het aandeel belandde op het laagste niveau in 65 jaar. Beleggers vrezen dat het concern in acute geldnood komt. Autoverkopen zijn sterk gedaald nu Amerikanen vaker de hand op de knip houden. Ook branchegenoot Ford (min 6,7 procent) kreeg een flinke tik op de beurs.

Koffieketen Starbucks, dat de nettowinst in het derde kwartaal bijna helemaal zag verdampen, sloot 2,1 procent lager. De keten ziet af van het voornemen nieuwe winkels te openen in het buitenland en liet een eerder uitgesproken winstverwachting los. American Express daalde 6,6 procent. De creditcardmaatschappij gaat zich omvormen tot een normale bank zodat zij in aanmerking kan komen voor overheidssteun.

"Alles wijst erop dat we in een recessie zitten. Beleggers ervaren dit als een vrije val. Daarom verkopen ze eerst en stellen later pas vragen", zei een technisch beursanalist.

ExxonMobil
Oliemaatschappen zoals ExxonMobil (min 1,9 procent) en Chevron (min 1,1 procent) gingen gebukt onder een flink gedaalde olieprijs. Een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met bijna 6 procent tot 58,70 dollar. Beleggers vrezen dat als de economie verzwakt de vraag naar olie zal afnemen.

De euro werd voor 1,2525 dollar verhandeld op de valutamarkten. Aan het eind van de Europese handel eerder op de dag was de munt 1,2575 dollar waard.