NEW YORK - Creditcardmaatschappij American Express heeft toestemming gekregen om een normale bank te worden. Hierdoor kan het bedrijf makkelijker toegang krijgen tot nieuw kapitaal.

Door de financiële crisis en de verzwakking van de Amerikaanse economie is het aantal wanbetalingen op creditcardschulden snel gestegen. Daarnaast heeft de op drie na grootste creditcardmaatschappij van de Verenigde Staten door het opdrogen van de internationale kredietmarkten grote moeite om nieuwe fondsen te vergaren.

Als normale bankmaatschappij kan American Express gebruikmaken van het overheidsfonds van 700 miljard dollar voor banken en verzekeraars die door de kredietcrisis zijn getroffen. Daarnaast kan het als commerciële bank makkelijker andere banken overnemen.

Eerder vormden de zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley zich al om tot normale bank om in aanmerking te kunnen komen voor overheidssteun.

Fed
Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), gaf American Express maandagavond na een versnelde procedure toestemming voor de hervorming. Volgens de Fed maken de "ongewone en dwingende omstandigheden op de financiële markten" de stap noodzakelijk.

"Gezien de aanhoudende kwetsbaarheid van de financiële markten willen we zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van de verschillende plannen van de overheid", verklaarde topman Kenneth Chenault de stap van American Express. "Met het toezicht van de Federal Reserve moeten we meer toegang kunnen krijgen tot het beschikbare kapitaal."

Klanten van American Express bleven in het derde kwartaal van dit jaar twee keer zo vaak in gebreke bij het terugbetalen van hun schuld dan een jaar eerder. De toenemende onzekerheid over de risico's op creditcardschulden maken het voor creditcardmaatschappijen bijna onmogelijk om kapitaal aan te trekken met de uitstaande schulden van klanten als onderpand.