AMSTERDAM - IJsland is nog niet van de Nederlandse spaarders af, bericht radiozender BNR. Ook de mensen die meer dan 100.000 euro spaargeld bij Icesave hadden staan, willen dat geld terug.

Dinsdagmiddag vertrekt een groep spaarders naar IJsland om in totaal zo'n 40 miljoen euro terug te halen. De gedupeerde spaarders spraken vrijdag al telefonisch met de IJslandse autoriteiten.

Het gaat om meer dan 450 mensen die meer dan een ton bij de IJslandse bank hebben uitstaan, bij elkaar 40 miljoen euro. Volgens de belangenvereniging Icesaving.nl heeft twee derde van de gedupeerden het geld gereserveerd voor het betalen van belastingen of een huis. Een derde had op de rekening pensioengeld staan.

In totaal had Icesave, op het moment dat het bedrijf begin oktober niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, 120.000 Nederlandse spaarders die samen 1,6 miljard euro hebben ingelegd. Volgens de regels moet IJsland de eerste 20.000 euro op elke spaarrekening garanderen. De Nederlandse regering neemt vervolgens het bedrag tot 100.000 euro voor zijn rekening.