AMSTERDAM - Het vacatureaanbod is in oktober voor de zesde opeenvolgende maand gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index dinsdag.

De maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt daalde in oktober met 6 punten tot 164. Dat is sneller dan in september, toen de index met 3 punten daalde.

"De gevolgen van de wereldwijde financiële crisis op de arbeidsmarkt waren ook in oktober duidelijk merkbaar", zegt Diana Krieger, managing director van Monsterboard.nl. "Al daalt het online vacatureaanbod nu al een half jaar, de krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds aanwezig, getuige ook het lage werkloosheidscijfer."

Administratie
De grootste daling deed zich voor in de sectoren administratie en human resources (HR). Andere dalers waren de sectoren marketing, pr & media, de gezondheidszorg en horeca & toerisme.

De bouwsector toonde net als vorige maand enig herstel. Toch is deze sector over een jaar gezien het hardst getroffen, met een vacatureaanbod dat 40 procent is gedaald. In oktober steeg ook het aanbod in telecommunicatie en de juridische sector, en in mindere mate in de publieke sector en de financiele dienstverlening.

De daling van de Index was in oktober in alle provincies merkbaar. In Noord-Holland en Friesland was de daling het grootst, in Groningen en Gelderland het kleinst.

Duitsland
De Europese Index daalde met drie punten licht. Duitsland liet met 7 punten de grootste daling zien, gevolgd door Nederland en Zweden.

De Index voor Italie liet met 7 punten een opvallende stijging zien. Ook in Frankrijk en Groot-Brittannië steeg het online vacatureaanbod.