LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Crucell heeft voor het eerst in zijn vijftienjarige geschiedenis winst geboekt. De nettowinst bedroeg in het derde kwartaal 12,3 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde vooral van een sterk seizoen voor de verkoop van kinderziekten- en griepvaccins.

Ook voor komend jaar verwacht het bedrijf sterke verkopen, zei topman Ronald Brus dinsdag. De winst was hoger dan analisten hadden verwacht. Vorig jaar leed het bedrijf in het derde kwartaal nog een verlies van 4,5 miljoen euro.

Met het verdiende geld wil het bedrijf eerst zijn kapitaalpositie versterken. Het is volgens Brus te vroeg om te praten over het uitkeren van dividend of het terugkopen van aandelen.

Licentie
Vooral dankzij de verkoop van kindervaccins en licentie-inkomsten van 10,4 miljoen euro kon de omzet met 31 procent toenemen tot 82,1 miljoen euro. Crucell verhoogde de groeiverwachting voor het hele jaar. Het bedrijf rekent nu op een omzetgroei van 25 tot 30 procent in 2008. Eerder ging het nog uit van een groei van 20 procent.

Het biotechnologiebedrijf heeft nog geen hinder van de wereldwijde financiële crisis, zo stelde de bestuurstop, maar is het is nog af te wachten hoe de crisis het reisgedrag van mensen gaat beïnvloeden. Crucell verkocht in het derde kwartaal voor 65,6 miljoen euro aan producten. Reisvaccins droegen daaraan voor 16 procent bij.

Stabiel
Veel zorgen maakt financieel topman Leon Kruimer zich niet. "We zitten in een stabiele business." Volgens topman Brus blijft de markt voor het kinderziektenvaccin Quinvaxem, dat voor 44 procent bijdroeg aan de productverkoop, groeien.

Het bedrijf ligt op koers met het besparen op de kosten. Crucell wil eind 2009 in totaal 30 miljoen euro op de kosten besparen, een besparing van 15 procent. Dit jaar rekent het bedrijf erop de eerste 3 miljoen euro te besparen.

Onderzoek
Crucell gaf in het derde kwartaal 33,5 miljoen euro uit aan onder meer onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf had aan het einde van het derde kwartaal nog 103,9 miljoen euro in kas en verwacht 2008 met een positieve kaspositie af te sluiten.

Het vierde kwartaal krijgt de verkoop van het Siciliaanse dochterbedrijf Etna Biotech aan het Indiase Zydus Cadila in de boeken. Voor deze verkoop strijkt Crucell enkele honderdduizenden euro's op.