AMSTERDAM - Begin 2009 start een proef met gratis adviezen en subsidies voor veiligheidsmaatregelen voor kleine bedrijven. De ondernemingen moeten zich op die manier beter kunnen beschermen tegen criminaliteit, zegt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.

De proef moet aantonen op welke manier het beste veiligheidsscans kunnen worden afgenomen. Daarnaast moet blijken hoe subsidie kan worden verstrekt zonder de administratieve lasten voor de ondernemers te verhogen.

De proefperiode loopt tot en met de zomer van 2009. Daarna kunnen alle kleine bedrijven veiligheidsscans en subsidie aanvragen.

Advies
Tijdens de proef kunnen ondernemers met maximaal tien werknemers een gratis veiligheidsadvies van een deskundige aanvragen. Op de maatregelen uit het advies ontvangen ondernemers tot vijftig procent subsidie, met een maximum van tienduizend euro.

De ondernemer betaalt eerst de helft zelf, maar krijgt dit geld terug als hij (een deel van) de geadviseerde maatregelen overneemt.

Proef
Heemskerk voert over de proef op dit moment gesprekken met Rotterdam, Deventer en Utrecht, de uitvoerders van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) en Mitex (mode, schoenen en sport).