DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende gaat de ministers op het hart drukken dat ze de rekeningen aan bedrijven voortaan op tijd betalen. Ondernemers klagen al lang steen en been over het lakse betaalgedrag van de overheid.

De minister-president beloofde maandag beterschap tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland. "Ik weet dat u vaak lang moet wachten voordat de overheid haar rekeningen betaalt. Soms wel twee keer de wettelijke termijn van 45 dagen. Dat kan natuurlijk niet. Zeker niet in deze tijd", aldus Balkenende.

Mochten de ministers niet op tijd betalen, dan is de vervolgstap helder. "U heeft als ondernemer recht op rentevergoeding als de overheid na 45 dagen nog niet heeft betaald. Maak gebruik van dat recht", aldus de premier.

Ondernemers
Balkenende beloofde de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf ook dat het kabinet gaat bevorderen dat ze bij aanbestedingen van de overheid sneller in aanmerking komen. "Aanbesteden kan slimmer, ten faveure van het mkb."

Ook wil de minister-president afspraken maken met gemeenten over de stijging van lokale belastingen en leges.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) zei begin volgend jaar een begin te zullen maken met gratis adviezen aan kleine ondernemers en metsubsidies voor maatregelen om zich beter te beveiligen tegen criminaliteit. Vorig jaar was bijna de helft van de winkeliers slachtoffer van diefstal, vernieling, inbraak of geweld.