DETROIT - Aandelen van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) zijn maandag op de beurs in New York op grote schaal in de verkoop gedaan. De koers zakte tot 30 procent nadat verscheidene analisten hadden laten weten dat GM mogelijk begin volgend jaar al geld tekort komt.

GM zit in grote problemen door de sterk ingezakte verkoop van nieuwe vrachtwagens en auto's in de Verenigde Staten. In oktober zag GM de verkoop met 45 procent dalen.

Het concern maakte vrijdagavond bekend in het derde kwartaal een verlies van 2,5 miljard dollar te hebben geleden. Tegelijkertijd waarschuwde GM dat het tegen de zomer van volgend jaar geen geld meer heeft als de malaise op de automarkt aanhoudt.

Hulp
Volgens analisten zal het bedrijf al op korte termijn bij de Amerikaanse overheid moeten aankloppen voor hulp. Dit gaat echter wel ten koste van de belangen van de huidige aandeelhouders, zo liet de Britse bank Barclays weten.

Deutsche Bank verlaagde het koersdoel van het aandeel GM van 4 naar 0 dollar. Volgens de bank is GM mogelijk na december niet meer in staat zijn activiteiten te financieren. Een aandeel GM kostte maandag nog ruim 3 dollar tegen 4,36 dollar bij het slot van Wall Street vrijdag.