ROTTERDAM - Banken, handelaren, kwekers en hulporganisaties die de handen ineen hebben geslagen in de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie hebben er vijf jaar op moeten wachten, maar de eerste lading duurzame palmolie is uit Maleisië onderweg naar Nederland.

De zending van 500 ton arriveert medio november per schip in Rotterdam. "De eerste lading is slechts een druppel in de oceaan van de internationale palmoliehandel, maar het is een eerste stap om miljoenen arme en kwetsbare mannen en vrouwen te helpen", vindt Oxfam Novib, een van de organisaties in de Ronde Tafel die hoopt dat in 2013 de helft van de handel duurzaam is.

Palmolie zit als plantaardige olie in tal van producten als shampoo, zeep, margarine, koekjes en diepvriesproducten die later worden gebakken. Jaarlijks wordt bijna 40 miljoen ton palmolie geproduceerd waarvan 85 procent afkomstig is uit Indonesië en Maleisië, becijfert Oxfam Novib.

Winstgevend
Omdat de productie van palmolie winstgevend is, maken grote stukken oerbos en akkers in hoog tempo plaats voor plantages. Dat moet veranderen, anders verdwijnt de natuur en komt ook de voedselproductie in de knel, stelt de hulporganisatie.

"We realiseren ons dat de eerste lading duurzame palmolie echt het begin is en dat onverantwoordelijke producenten en handelaren doorgaan met hun praktijken. Regeringen moeten streng controleren en het bedrijfsleven moet gezamelijk actie ondernemen. Stap voor stap hopen we dan het verschil te kunnen maken", aldus de Oxfam-zegsman.

Ontbossing
Ook Greenpeace zet zich in tegen de ontbossing door de productie van palmolie. Maandag hield de natuurbeschermingsorganisatie een aantal schepen tegen in Indonesië.

Eén activist ketende zich vast aan het anker van een boot met bestemming Nederland. Andere activisten schilderden de teksten 'Bos Misdaad' en 'Klimaat Misdaad' op de boten, die allen op weg waren naar Europa.