AMSTERDAM - Michiel Meurs, de voormalig financieel topman van supermarktconcern Ahold, zou niet de gevangenis in moeten. Zijn raadsman Ed van Liere bepleitte maandag voor het gerechtshof in Amsterdam vrijspraak voor het aandeel van Meurs in de boekhoudfraudezaak rond Ahold.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind oktober in hoger beroep twaalf maanden celstraf tegen Meurs, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

In 2006 werd Meurs door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een boete van 225.000 euro. Oud-topman Cees van der Hoeven kreeg dezelfde straf. Ook oud-bestuurder Jan Andreae werd veroordeeld, alleen ex-commissaris Roland Fahlin werd vrijgesproken. Net als het OM gingen de oud-bestuurders in beroep tegen de uitspraak.

Dochterbedrijven
De zaak draait om de consolidatie door het supermarktconcern van dochterbedrijven in het buitenland. Om de inkomsten van deze bedrijven voledig bij de eigen omzet te kunnen rekeken, claimde het concern zeggenschap bij de ondernemingen terwijl het die feitelijk niet had.

Tijdens zijn pleidooi benadrukte de advocaat van Meurs dat het optellen van de omzetten (consolidatie) al jaren gangbaar beleid was onder goedkeuring van de controlerend accountant en volgens de Nederlandse boekhoudregels. De accountant dacht actief mee met het beleid bij Ahold en adviseerde Ahold de zeggenschap bij de joint ventures op papier te stellen middels 'control letters'. Er is dan ook volgens de raadsman geen sprake van oplichting van de accountant.

Zelfverrijking
Bovendien leverde de consolidatie Meurs geen persoonlijk voordeel op. "Er is geen sprake geweest van zelfverrijking", aldus zijn raadsman.

Ook zou het beleid van Ahold de beleggers niet hebben gedupeerd. De enorme koersval van het aandeel Ahold op 24 februari 2003 was het gevolg van de door Ahold op die dag afgegeven winstwaarschuwing over 2002 en de bekendmaking van een miljoenenfraude bij de inmiddels verkochte Amerikaanse dochteronderneming US Foodservice. Het beleid om wel of niet te consolideren had hier niets mee te maken, bepleitte de raadsman.

Mocht het gerechtshof toch tot een veroordeling komen, dan is Meurs bereid tot het vervullen van een taakstraf, aldus raadsman Van Liere. Het hof doet op 28 januari uitspraak in de zaak. Woensdag krijgt de verdediging van Van der Hoeven het woord.