AMSTERDAM - Zeventig procent van de IT-managers onderschat de gevaren van de wildgroei aan allerlei bedrijfsinformatie gigantisch. Dat zegt althans Hewlett Packard na onderzoek.

Het bedrijf liet een onderzoek uitvoeren onder ruim duizend CIO's van verschillende grote ondernemingen in Europa. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de CIO's denkt dat hun bedrijfsgegevens, zoals e-mails, Word documenten en andere rapporten niet geordend zijn. In werkelijkheid blijkt echter volgens de analisten dat meer dan 70 procent van de bedrijfsgegevens niet geordend is.

Volgens Erik Moller, Information Management-deskundige bij HP Software, is het structuren van bedrijfsgegevens hard nodig omdat anders CIO's en werknemers door de bomen het bos niet meer zien. Ondanks dit gevaar ziet Moller dat veel bedrijven dit risico laks terzijde schuiven. De analist wijt dit vooral aan het feit dat de meeste ondernemingen niet eens weten dat het gros van de bedrijfsgegevens nauwelijks gestructureerd is.

Concurrentieslag
Ook Martin Atherton, analist bij onderzoeksbureau Freeform Dynamics, ziet dat veel bedrijfsgegevens nauwelijks gestructureerd zijn. "We kunnen eindeloos discussiëren over het nut en de noodzaak van informatie management, maar de kern van de zaak is natuurlijk dat we door goed gestructureerde informatie sneller en betere keuzes kunnen maken", zegt Atherton.

Hierdoor is het volgens de analist ook mogelijk de concurrentie een stap voor te blijven. Atherton benadrukt hierbij dat goed informatiemanagement niet ad hoc kan worden ingezet. Wil een onderneming er echt de vruchten van plukken, dan zal het volgens de onderzoeker bedrijfsbreed moeten worden geïmplementeerd.