AMSTERDAM - Een middelgrote Nederlandse onderneming is dit jaar gemiddeld 180 uur kwijt aan het naleven van fiscale regels. Dit blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

Volgens PwC is de fiscale regeldruk daarmee ongeveer net zo groot als vorig jaar, "ondanks de toezegging van het kabinet om de belastingaangifte voor bedrijven te vereenvoudigen". PwC stelt dat ondernemingen in 61 landen beduidend minder tijd kwijt zijn aan het naleven van fiscale regels dan in Nederland.

Enkele Europese landen die hoog scoren op de internationale ranglijst van 'makkelijke belastinglanden' zijn Ierland, Denemarken en Luxemburg. Van de 181 onderzochte landen staan zij op respectievelijk de zesde, dertiende en veertiende plek. Nederland (30), België (64) en Duitsland (80) doen het beduidend minder goed, aldus PwC.

De Jager
"Het is natuurlijk altijd de moeite waard om te kijken of we van andere landen kunnen leren", zei staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) in een reactie. Toch is het ministerie van Financiën niet ontevreden met de uitkomst van het onderzoek.

In 2006 nam Nederland de zeventigste plaats in, vorig jaar plaats 38. "Ik ben heel blij dat Nederland de stijgende lijn heeft weten vast te houden", aldus De Jager.