IJSSELSTEIN - Het spant erom of dit jaar de grootste kerstboom ter wereld wordt opgetuigd in de radio- en televisietoren in IJsselstein. Mede door de financiële crisis heeft een groot aantal sponsors afgehaakt of hun beslissing over een financiële toezegging aangehouden.

Dat heeft Ton Westland van Stichting Kerstboom maandag gezegd. Hij hoopt nog deze week duidelijkheid te hebben of de lichtjes in de boom op 12 december ontstoken kunnen worden. De lichtjes blijven dan branden tot 6 januari.

"We hebben dit jaar geen hoofdsponsor. Van de helft van de sponsors waarmee we in gesprek zijn, is een financiële bijdrage noodzakelijk", aldus Westland. Volgens hem hebben vooral autobedrijven en makelaars afgehaakt. De stichting heeft ongeveer 60.000 euro nodig voor het optuigen, het transport en opslag van de lampen en voor de administratieve afhandeling.

De 366,8 meter hoge radio- en televisietoren van Lopik in IJsselstein wordt sinds 1992 verlicht met 120 lampen en een toplicht. De versierde toren is in de wijde omtrek te zien, van Hilversum tot Gorinchem. Door de hoge kosten lukt dat overigens niet ieder jaar. In 1998 kreeg de boom het predikaat grootste kerstboom ter wereld in het Guinness Book of Records.