AMSTERDAM - De Europese Commissie bereidt een aanmerkelijke aanscherping van de regels voor energie-efficiency voor gebouwen voor. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit voorstellen die eurocommissaris van energie Andris Piebalgs donderdag zal presenteren.

Bestaande woningen en bedrijfspanden moeten bij een ingrijpende verbouwing aan standaarden voor energiezuinigheid gaan voldoen. Het gaat dan om energiebesparende mogelijkheden via bijvoorbeeld zonnecellen, stadsverwarming en warmtepompen. Ook nieuwe panden moeten op regels voor besparing gaan letten.

Nu gelden die regels pas vanaf een vloeroppervlak van duizend vierkante meter. 72 procent van de Europese gebouwenvoorraad valt daar niet onder. Het is de bedoeling die limiet te schrappen.

Besparen
De Europese Unie kan met de strengere regels volgens de Commissie in 2020 jaarlijks vijf tot zes procent van haar finale energieconsumptie besparen. Dat komt neer op verlaging van de uitstoot van broeikasgas in dat jaar met 160 tot 210 miljoen ton CO2.

Brussel raamt de extra investeringen EU-breed op acht miljard euro per jaar. Daar staat een energiebesparing tegenover die in 2020 25 miljard euro per jaar waard is. Bovendien zullen de strengere eisen 280.000 tot 450.000 nieuwe banen opleveren, vooral in de bouw en bij inspectiediensten.

Energieprestatiecertificaat
In Nederland is sinds begin dit jaar het energieprestatiecertificaat verplicht gesteld, dat informatie geeft over verbruik en dergelijke. Een verkoper of verhuurder van een pand moet zo'n bewijs verplicht aan een koper of huurder geven.

De Commissie wil nu dat ook potentiële huurders en kopers het certificaat kunnen inzien, en zicht krijgen op aanbevelingen voor betere energieprestaties. Ook wil ze vastleggen dat elke verwarmingsinstallatie of airconditioning ten minste elke vier jaar geïnspecteerd wordt.