AMSTERDAM - Hangende het proces over zijn overstap mag chipspecialist Mark Papermaster niet bij Apple aan de slag, bepaalde de rechter. Volgens IBM schendt hij zij concurrentiebeding.

De rechtbank in het district zuidelijk New York bepaalde vrijdag dat Papermaster, de voormalige onderdirecteur 'ontwikkeling microprocessoren' bij IBM, per direct zijn werk voor Apple moet staken tot een nader vonnis van de rechtbank, meldt Reuters.

Daarbij lijkt de rechter het voorlopig eens met de stelling van IBM dat het risico groot is dat Papermaster bedrijfsgeheimen van IBM zou kunnen openbaren.

Opvolging
Papermaster zou bij Apple de nieuwe onderdirecteur van de apparatendivisie worden, maakte het bedrijf vorige week bekend. Hij zou daarmee de opvolger van de iPod-grondlegger Tony Fadell worden.

Papermaster werkte 26 jaar bij IBM. Hij was daar lange tijd vice president van de afdeling van de Blade-servers. In juni 2006 tekende Papermaster een overeenkomst dat hij niet zou gaan werken voor een concurrent van IBM binnen een jaar na zijn vertrek bij het concern.

Droombaan
Hij stelde IBM vorige maand op de hoogte van het aanbod van Apple, dat hij ziet als zijn 'droombaan'. IBM bood hem opslag en optie op een jaar doorbetaling van salaris als hij niet zou overstappen naar een concurrent. Papermaster weigerde en diende een dag later zijn ontslag in. IBM spande daarna het geding aan.

De vraag waar de kwestie om draait is of Apple gezien kan worden als een concurrent van IBM. Volgens IBM is Apple wel degelijk een rivaal op het gebied van de verkoop van servers, computers en microprocessoren. IBM vreest dat het bedrijf onherroepelijk schade oploopt omdat 'onontkoombaar' zou zijn dat Papermaster bedrijfsgeheimen gebruikt voor zijn werk bij Apple.

Geen voordeel
Volgens Papermaster en Apple heeft hij in zijn nieuwe rol geen voordeel van de technieken van IBM, omdat hij in de hoek van consumentenelektronica terecht komt, terwijl IBM zich op de zakelijke markt richt. De rechters buigen zich op 18 november weer over de zaak.

Papermaster is een expert op dat gebied en schreef verschillende artikelen over de ontwikkeling van chips bij IBM. Het verhaal ligt extra gevoelig omdat IBM tot 2005 producent was van de processors van PowerPC's. Hierna stapte Apple over op processors van Intel.

Jobs
Apple wil Papermaster volgens IBM graag inlijven, omdat hij in samenwerking met directeur Steve Jobs nuttige technische en strategische adviezen zou kunnen geven over uiteenlopende onderwerpen.

Apple kocht eerder dit jaar PA Semi, een kleine gespecialiseerde chipmaker, die in hoog aanzien staat en onder meer levert aan de Amerikaanse defensie. De positie van iPod-manager voor Papermaster zou dan ook slechts een etiket zijn, in werkelijkheid zou hij zo snel mogelijk bij PA Semi geavanceerde chips voor Apple gaan ontwikkelen, vermoeden analisten.