AMSTERDAM - Steeds meer hoog opgeleide Marokkaanse Nederlanders zien mogelijkheden in hun vaderland. Ze vinden dat ze door daar te investeren hun steentje bijdragen, bericht Trouw maandag.

De belangstelling onder Marokkaanse ondernemers in Nederland om in Marokko een eigen zaak te beginnen, groeit. Dat zegt Bianca Jamanika in de krant. Ze is communicatiemanager bij een Haags bedrijf dat aspirantondernemers helpt bij het starten van een eigen onderneming in het buitenland.

Volgens Jamanika doet het Noord-Afrikaanse land het economisch steeds beter en besteedt de Marokkaanse overheid meer aandacht aan het ondernemingsklimaat. Vooral in de makelaardij en het toerisme liggen volgens haar kansen op een succesvolle onderneming.

Voor sommige, vooral jonge, Marokkaanse ondernemers speelt ook idealisme een rol. "Marokko is natuurlijk nog steeds een derdewereldland", zegt een jonge zakenman tegenover de krant. In plaats van mijn nichten en neven geld te sturen, denk ik dat het zinniger is om de Marokkaanse bevolking iets structureels te geven zoals inkomen uit werk."