PEKING - Het Chinese kabinet heeft goedkeuring gegeven voor een grootschalig investeringspakket ter waarde van 4 biljoen yuan (458 miljard euro) om de eigen economie te stimuleren. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.

De extra investeringen zullen zich onder andere richten op infrastructuur en sociale zekerheid. Met deze investeringen, die tot in 2010 moeten worden uitgevoerd, wil de regering de binnenlandse vraag stimuleren. Hoe het pakket gefinancierd wordt, is nog niet duidelijk.

De Chinese economie heeft te lijden onder de wereldwijde kredietcrisis. In het derde kwartaal nam de groei van de Chinese economie onverwachts af van 10,4 procent in het eerste halfjaar tot 9 procent. Indicatoren geven aan dat de situatie in de maand oktober verder verslechterd is.

Bouwsector
Dit kwartaal zal China volgens Xinhua 100 miljard yuan (11 miljard euro) steken in de nationale bouwsector en volgend jaar zal een extra 20 miljard yuan (2,3 miljard euro) volgen voor wederopbouw in de gebieden die zijn getroffen door grote natuurrampen.

Daarnaast zullen leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen uitgebreid worden en moeten andere belastingmaatregelen ervoor zorgen dat bedrijven jaarlijks 120 miljard yuan (13,7 miljard euro) minder belasting hoeven te betalen.