AMSTERDAM - Mash-ups verschijnen binnenkort in ondernemingen bij u in de buurt. Nieuwe tools en services zoals Yahoo Pipes en Microsoft Popfly maken het ook voor niet-technische gebruikers eenvoudig mash-ups te creëren.

Mash-ups? Jazeker - die aanpasbare webtoepassingen waarin u verschillende gegevensbronnen kunt combineren to iets nieuws. Denk niet dat u het zich als IT-manager kunt veroorloven dit speelgoed te negeren.

Ook zakelijke gebruikers kunnen zonder al te veel hulp zelf een heel eind komen. Sterker: voor je het weet gaan ze veel te ver. "Juist de eigenschappen die mash-ups zo handig maken, maken ze ook gevaarlijk," stelt Mike Gualtieri, analist bij Forrester, in het rapport Enterprise Mashups: Lead, Don't Follow. Gebruikers beginnen eraan buiten IT om, maar dan lopen ze vast. Of hun simpele mash-up wordt een enorme applicatie die op geen enkele manier schaalbaar is of geschikt voor integratie.

Acceptatie
Forrester voorspelt dat acceptatie en gebruik van mash-ups de komende jaren sterk zal stijgen, dus is het voor een IT-manager geen overbodige luxe te bedenken hoe ze in de organisatie geïntegreerd moeten worden.

Om te beginnen is het belangrijk te begrijpen wat precies onder ‘mash-up' wordt verstaan. "Het woord wordt door veel ondernemingen gebruikt voor combinaties van van alles en nog wat. De belangrijkste eigenschap van mash-ups is dat ze gebruikers in staat stellen twee of meer data-bronnen te combineren om zo tot een nieuwe interpretatie van die gegevens te komen," zegt Gualtieri.

Voordat je gebruikers toegang geeft tot een mash-up tool, is het verstandig gebruikers een training aan te bieden. Help ze te begrijpen of ze iets aan een mash-up kunnen hebben. Als gebruikers eenmaal getraind zijn, zorg dan ook dat er ondersteuning klaar staat bij de helpdesk, zowel voor het gebruik als de samenstelling van de mash-up. Gebruikers worden snel afhankelijk van hun mash-ups, en dus moeten ze geholpen kunnen worden als ze in de problemen komen. IT-managers kunnen verder helpen door te zorgen dat het mash-up platform draait en dat de onderliggende data-services en -bronnen beschikbaar blijven.

Kinderschoenen
Gualtieri zegt dat enterprise mash-up platforms nog in de kinderschoenen staan, maar dat de kennismaking van gebruikers met Web 2.0-technologieën ervoor zal zorgen dat de mogelijkheden van de mash-up ook snel de zakelijke omgeving zullen binnendringen. IBM bijvoorbeeld heeft de eerste stappen al gezte met zijn Mashup Center. "De meeste IT-managers hebben een innovatie-doelstelling," zegt hij. "Enterprise mash-ups zijn te implementeren als een tool voor de business waarmee innovatie gerealiseerd kan worden."

Forrester mash-up tips
1. Stel beleid op waarin wordt aangegeven hoe IT mash-ups ondersteunt en waarin duidelijk wordt aangegeven dat gebruikers eerst een training moeten volgen voor ze toegang krijgen tot de tools en toepassingen waarmee ze een mash-up kunnen bouwen.

2. Sta niet toe dat de business achter je rug om mash-ups binnensmokkelt. "Als je dat toestaat, krijg je er spijt van, want ze maken er een troep van en die mag jij dan opruimen," zegt Gualtieri. In plaats daarvan kun je beter samenwerken met je gebruikers, en zorgen dat je IT-organisatie de leiding neemt in het gebruik van mash-ups.

3. Maak gebruik van wat je hebt. Mash-ups zijn afhankelijk van de onderliggende gegevensbronnen. Als je beschikt over een service oriented architecture, zijn de services die onderdeel uitmaken van die architectuur ideale bronnen voor mash-up data. Maar wees wel kritisch: beperk het aantal services en houdt de interface simpel.